Haber

Bakan Bolat: “Türk Yüzyılına yepyeni hedeflerle giriyoruz”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ‘Türk Yüzyılına yepyeni hedeflerle’ girdiklerini belirterek, ‘Halihazırda üzerinde çalışmaya başladığımız ‘2028 İhracatı Geliştirme ve Pazarlama Vizyonumuz’ ile mal ihracatımız 400 milyar dolara ulaştı. hizmet ihracatımızı 200 milyar dolara, ülkemizin dünya mal ihracatındaki payını yüzde 1,2’ye çıkarmayı hedefliyoruz. e-ihracatın toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 10’lara ulaştı” dedi.

Bir dizi temas için Mersin’e gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ‘Kent Buluşmaları’ programı çerçevesinde AK Parti İl Başkanlığı’nda partililerle bir araya geldi. Bakan Bolat burada yaptığı açıklamada, yoğun geçen seçim sürecinin ardından kurulan hükümetin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde göreve başladığını söyledi. Bakan Bolat, kabine üyelerinin vatandaşlarla bir araya gelmek için başta deprem bölgesindeki iller olmak üzere bölgeye geldiğini belirterek, “Geçen hafta Kahramanmaraş ve Hatay’ı da hem sarsıntı sonrası toparlanma çalışmalarını incelemek hem de iş dünyamız ve sivil toplum kuruluşlarımızla bir araya geldik.Bugün ‘Kent Buluşmaları’ programı kapsamında Mersin’de STK temsilcileri ve gençlerle bir araya geleceğiz.Mersin’i nasıl hareket ettireceğimiz konusunda inşallah çok verimli istişareler yapacağız. Bugün Mersin Gümrük Müdürlüğü, liman sahası ve Mersin Serbest Bölgesi’ni de ziyaret ederek, “İl teşkilatımızla bir araya geleceğiz. Kolumuz, elimiz olan Mersin’deki teşkilatımızla vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilmek için plan ve projelerini konuşacağız” dedi.

“Mersin’in ülke ekonomisine önemli katkıları var”

Mersin’in hem limanıyla hem de serbest bölgesiyle ülke ekonomisine değerli katkılar sağlayan bir il olduğunu vurgulayan Bolat, “Sadece Mersin Serbest Bölgesi’nde 97’si olmak üzere toplam 385 firmada 10 bini aşkın kişi istihdam ediliyor. yabancıdır.Arsa 492 kilometre uzunluğundadır.136 kilometre uzunluğunda demiryolu hattı bulunan Mersin, ticaret ve lojistik açısından önemi ile ön plana çıkmaktadır. Nitekim inşaatı tamamlanan Yenice Lojistik Merkezi , lojistik sektörüne 896 bin ton taşıma kapasitesi sağlamış olup, ülkemiz 416.000 metrekarelik bir lojistik alana kavuşmuştur. üretim, istihdam ve ticaret merkezi.İlimizde ve ülkemiz genelinde hem istihdamın hem de ihracatın artması temennimizdir.Ancak bakanlık olarak yasal ticaret ve ihracat artacaktır.İşimiz için her türlü zemini sağlarken, yasa dışı ticareti önlemek için de çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu kapsamda Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü tarafından il genelinde yürütülen operasyonlarda 2022 yılı başından bu yana toplam 879 milyon TL değerinde kaçak eşya ele geçirildi.

Türkiye’nin önemli bir gider kalemi olan enerjide dışa bağımlılığı azaltmak adına stratejik öneme sahip Akkuyu Nükleer Santrali’ne Mersin’in de ev sahipliği yaptığını hatırlatan Bakan Bolat, “Nisan ayında nükleer tesis hüviyetine kavuştu. santralimiz önümüzdeki dönemde hem ülkemizin nükleer enerji bilgi ve teknolojilerindeki tecrübesini artırmada hem de dışa bağımlılığımızı azaltmada kilit rol oynayacaktır.”

“İhracatımız artarak devam ediyor”

Ülkenin refahı ve kalkınması için önceki hükümetlerin ortaya koyduğu çalışmaların yeni dönemde de aynı azim ve kararlılıkla devam edeceğini belirten Bolat, “Küresel ölçekte yaşanan tüm zorluklara ve krizlere rağmen ekonomik performansımız devam ediyor. ülkemizin, vatandaşlarımızın inancı ve özel şubemizdir.” Elde ettiğimiz güç birliği karşısında aşılamayacak hiçbir engel olmadığını ispatlamıştır. Nitekim ülkemiz, 2003-2022 döneminde yıllık ortalama yüzde 5,4 oranında büyüyerek küresel ölçekte güçlü bir performans sergiledi. 2023 yılının ilk çeyreğinde ekonomimiz Şubat ayındaki büyük deprem felaketine rağmen yüzde 4 büyüdü. Temelde durduğunu kanıtladı.

2002 yılında 36.1 milyar dolar olan mal ihracatımız 7 kat artarak 2022 sonunda 254.2 milyar dolara çıkarak Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdı. Örneğin 2002’de 14 milyar dolar olan hizmet ihracatımız son 20 yılda 6 kattan fazla artarak 2022’de 90,5 milyar dolara ulaştı. İhracatımızdaki bu artış trendi 2023’te de devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde açıkladığımız Temmuz ayı ihracatımız, tüm zamanların Temmuz ayı rekorunu kırarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 artışla 20,1 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2023 yılının Ocak-Temmuz döneminde ise ihracatımız 143,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

“Türk Yüzyılına yeni hedeflerle giriyoruz”

Hükümet olarak her zaman çıtayı yükseltmek ve vatandaşa daha fazlasını sunmak için çalıştıklarını kaydeden Bolat, şöyle devam etti:

“Bu doğrultuda Ticaret Bakanlığı olarak ‘Türkiye’nin Yüzyılı’na yepyeni hedeflerle giriyoruz. Halihazırda üzerinde çalışmaya başladığımız ‘2028 İhracatı Geliştirme ve Pazarlama Vizyonumuz’ ile 400 bine yakın mal ihracatımız var. milyar dolar, hizmet ihracatımız 200 milyar dolar, ülkemizin dünya mal ihracatındaki payı yüzde 1, ihracatta KOBİ’lerin payını yüzde 40, orta-yüksek ve yüksek teknoloji ihracatındaki payını yüzde 50 ve e-ihracatın toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 10’lara ulaşacağımızdan hiç şüphem yok. Nitekim bu hafta Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz başkanlığında kabinemizin ekonomiden sorumlu tüm bakanları bir araya geldi. , bakanlığımızın konut sahipliğinde iş dünyamızın çatı kuruluşu temsilcileri ile bir araya gelerek, iş dünyamızın beklentileri ve teklifleri masaya yatırılarak, devlet ve özel sektör ile birlikte atılabilecek adımlar masaya yatırıldı. vurguladı. Karşılaşılan güçlüklerin dayanışma ve yardımlaşma ruhuyla aşılacağını çok iyi bilen bu milletin bir ferdi olarak, tüm ekonomik güçlükleri birlikte aşacağımıza inanıyorum.”

Bakanlıktan Mersin’e verilen destek

Bakanlık olarak Mersin’deki esnafın, ihracatçının ve tüm iş dünyasının yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini belirten Bakan Bolat, “Bildiğiniz üzere devletimiz tarafından mali anlamda rahatlatmak adına çeşitli takviyeler hayata geçirildi. bu kapsamda salgın nedeniyle zarar gören esnaf ve sanatkarlarımız da Bakanlığımızca Mersin’de emeği geçen 55 bini aşkın esnaf, sanatkar ve gerçek kişi tacire gelir kaybı ve kira desteği sağlanmıştır. Yine bu gruba ekonomik faaliyet kodları bazında iki grup halinde 3 bin TL ve 5 bin TL destek verildi.Zarar desteği ve kira desteği kapsamında 4,6 milyar TL’yi aşan ve yaklaşık 110,4 milyar TL’lik bir bedel için baz sağlandı. Bu bedelin milyon TL’si Mersin’deki esnafımız için kullanıldı.Ülke genelinde verilen toplam güçlendirme bedeli 4.3 milyar TL’yi aştı ve bu miktarın yaklaşık 101.2 Milyon TL’si yine Mersin için kullanıldı. Ayrıca, Temmuz ayı sonu itibarıyla Mersin’de 20 bin 179 esnaf ve sanatkarın kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırdığı kredilerde yaklaşık 4 milyar 804 milyon TL kredi bakiyesi bulunuyor. 1 Ocak-31 Temmuz 2023 tarihleri ​​arasında kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla il genelindeki esnaf ve sanatkarlara yaklaşık 2 milyar 865 milyon TL faiz indirimli (yüzde 50 ve yüzde 100 faiz indirimli) kredi kullandırıldı. Öte yandan, Bakanlığımızca Mersin’e yapılan ihracata yönelik devlet yardımları 2022 yılında 38,5 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu bedel 2023 yılında yaklaşık 57 milyon TL oldu. hizmet ihracatının geliştirilmesi için bilişim departmanları. Öte yandan 2022 yılında Eximbank destekleri çerçevesinde Mersin’e 202 milyon doları kredi, 158,1 milyon doları sigorta olmak üzere toplam 360,2 milyon dolar destek sağlandı.

Bakan Bolat, Mersin’de gerçekleştireceği temaslar kapsamında, iş dünyasının, gençlerin ve tüm Mersin halkının görüşlerini, bakanlık olarak neler yapabileceklerini dinleyeceğini belirterek, yapacaklarını sözlerine ekledi. gerekli adımları ivedilikle atacaklarını, gerektiğinde kabinemizin diğer bakanlarına da ilgili hususları ileteceklerini beyan ve taahhüt ederiz. – MERSİN

haber-menderes.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu