Haber

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI BÜTÇESİ TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNDA KABUL EDİLDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2024 Mali Yılı Bütçe Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin eleştirilerine yanıt verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekillerinin şunları söylediğini söyledi: “Her alanda, ekonomi “Bütün bu sorunların merkezinde yüksek enflasyon var. Enflasyonu yeniden tek haneye düşürmek için bu programı güçlü bir şekilde uyguladık. Çözüm bu program olacak. Çünkü para politikasında ciddi bir sıkılaştırma var. Bu da ekonomiyi yeniden dengeleyecek. Elbette “Tasarruf da sağlayacak ama para politikasındaki sıkılaştırma özellikle enflasyonun kontrol edilmesinde etkin olacak. Ancak para politikasının gecikmeli çalıştığını da takdir etmelisiniz. Bugün alacağınız önlemler transfer sisteminin gücüne bağlı olarak 18 aylık bir döneme bağlı. Bütün dünya uygulamaları böyledir” dedi. Şimşek, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Enflasyonu düşürmeye yönelik aldığımız tedbirler elbette iç talebi sınırlayacak. Bir yandan da tüm gücümüzle ihracatı destekliyoruz. Önümüzdeki yıl biraz sert geçecek. Ama elbette bazı faktörler de yardımcı olacak. Ciddi kısımlar; ticaret ortaklarımızda büyüme yok. Gelecek yıl biraz artacak ama biz buna güvenmeyeceğiz. Bu yılın eylül ayı itibarıyla son 12 ayda altın ithalatı 33 milyar dolar. Artış olacağına inanıyorum. Mevduat faiz oranları portföy tercihi olarak altın ithalatını sınırlayacak. Son 20 yılın altın ithalatı ortalaması 8 milyar dolar. Bu rakam 8 milyar doların iki katı. “Kalsa bile cari açık azalacak” öngördüğümüz çerçevede. Tasarrufları artırarak cari açığı kapatacağız. Katma değer zincirinde cari açığı yükselteceğiz.”

KKM’DEN ÇIKIŞ BAŞLADI

Döviz Korumalı Mevduat (KKM) ile ilgili sorulara ise KKM’den çıkışın başladığını belirterek, “Merkez Bankamız bir takım düzenlemelerle KKM’den çıkış sürecini başlattı. KKM’deki mevduatlar 2019’da ciddi oranda azaldı. son bir iki aydır KKM’nin çıkış nedeni 2021 2018’de baskı var ve bu da çözüm olarak ortaya çıkıyor.Aslında bu Merkez Bankası’nın döviz yönetimiyle alakalı bir konu. biliyorsunuz döviz kuru rejimini hükümet belirliyor.Belirlendikten sonra uygulanmasından sorumlu kurum Merkez Bankasıdır.Kur rejiminin uygulanmasından kaynaklanan kar veya zarar bankanın bilançosunda yer almalıdır.Ancak, bu düzenleme yapılırken TL’den KKM’ye geçiş Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sorumluluğuna verildi.Burada Merkez Bankası’nın Hazine’yi finanse etme durumu yok.Aksine vazgeçtiğimiz vergiler KKM’ye bağlı sorumluluk Hazine ve Maliye Bakanlığı’na aittir. “Hazine ve Maliye olarak döviz kuru rejiminin uygulanmasında Merkez Bankası’na bu anlamda destek verdik.”

KKM rakamlarını aktaran Şimşek, “Mayıs sonu itibarıyla 125,3 milyar dolar, 20 Ekim itibarıyla ise 110,2 milyar dolar yani 15,1 milyar dolar düşüş var. Mevduat faizleri de arttığı için” dedi. Bugünkü mevduat faiz oranlarına baktığımızda önümüzdeki döneme ilişkin büyük ihtimalle ek bir yük gelme ihtimali azaldı” dedi.

‘ÖZELLEŞTİRME AMAÇLI YENİ VARLIK ALINMAYACAK’

Bakan Şimşek, milletvekillerinin yeni özelleştirmelerin olup olmayacağına ilişkin sorularını yanıtlarken, “Özelleştirme için yeni varlıklar alınmayacaktır.”

Kurumlar vergisindeki indirimlerin neredeyse tamamının yatırım ve teşvik amaçlı olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, “Bölgelere göre kurumlar vergisi indirimleri var, büyük yatırımlarda kurumlar vergisi indirimleri var. Bütün ülkeler yatırım yapıldığında kurumlar vergisi indirimi sağlıyor. 2002-2021 yılları arasında toplam kurumlar vergisi indirimi Vergi gelirleri içindeki toplam payı yüzde 10,4. 2021’de bu yüzde 15,3, 2022’de ise yüzde 21,6 olacak. Kurumlar vergisi oranını 5 puan artırdık. Özellikle finans kurumları ve bankalar için bunu yüzde 30’a çıkardık ama imalat sanayi için “İhracatçılara yönelik daha düşük kurumlar vergisi uyguladık” dedi.

‘DESENFLASYONİST SÜREÇ BAŞLADI’

Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program’ın enflasyonu tek haneye indirme yönünde sonuç vereceğini kaydederek, “Fiyat istikrarı, çalışanların refahını kalıcı olarak artırmanın tek formülüdür. Bu programın temel amacı kalıcı fiyat istikrarıdır. Enflasyonu düşürme süreci, enflasyonu düşürme sürecini de beraberinde getirdi.” Başladık. Sonuçlarını aylık olarak alacağız. Ancak yıllık enflasyon önemli.” “Muhtemelen yılın ikinci yarısında aşağı yönlü rakamlara yansıyacaktır. Dolayısıyla gelir dağılımını kalıcı olarak iyileştirmek, işgücünün milli gelirden aldığı payı artırmak, toplumun refahını artırmak istiyorsak, Enflasyonla mücadele programını kararlılıkla uygulamaya devam etmemiz gerekiyor, sürdüreceğiz de” dedi.

Tarımla ilgili sorulara yanıt veren Şimşek, “2024 yılında çiftçilerimize aktaracağımız tutar 384 milyar lira. Bunun 91,6 milyar lirası tarımsal güçlendirme programları, 100,6 milyar lirası tarım sektörü yatırım indirimleri, tarımsal kredi desteği, tarımın finansmanı” dedi. KİT’ler ve ihracat destekleri.” “191,8 milyar lira. Sonuç olarak çiftçimizin, esnafımızın ve çalışanlarımızın yanındayız” dedi.

‘YURTDIŞI ZİYARETLERİMİZDE KİMSEDEN PARA TALEP ETMEDİK’

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, başta Körfez ülkeleri olmak üzere yurt dışı ziyaretlerine ilişkin muhalefet partisi milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlarken, “Yurt dışı ziyaretlerimde kimseden para istemedik.”

Şimşek, yurt dışı ziyaretlerinin nedenlerini şöyle sıraladı:

“Yurt dışı ziyaretlerim gündem oldu. Son ziyaretlerimden başlayayım. Suudi Arabistan’da son olarak ben vardım çünkü çok önemli bir konferansları vardı. Dünyanın önde gelen tüm firmaları ve üst düzey yöneticileri Riyad’da toplandı. Ben de o konferansa gittim. Türkiye’nin tezlerini anlattım. “Türkiye’nin programını anlattım. Elbette toplantılarımız oldu ama kimseden bir şey talep etmedik. Bütün bu ziyaretlerin amacı bir programı hayata geçirmektir, bu programın çerçevesini temas perspektifinden anlatmamız gerekiyor.”

TÜRKİYE’NİN GRİ LİSTEDEN ÇIKARILMASI

Bakan Şimşek, Türkiye’nin gri listeden çıkması için tek bir konu kaldığına dikkat çekerek, “Gerekeni yapıyoruz. 27 Ekim’de FATF toplantısı yapıldı. Türkiye’nin çözmesi gereken tek konu kaldı” Gri listeden çıktı. Kripto varlıklarıyla ilgili.” “Yasal düzenleme. TBMM gündemine alacağız. Ülkemizin gri listeden çıkarılmasının önünde hiçbir engel kalmadı” dedi.

Şimşek ise, “Hiçbir demokrasi terörü desteklemez, Türkiye terörle mücadelede kararlıdır. Bu konuda gereğini yapıyor ve yapmaya devam edecek.”

Bakan Şimşek’in konuşmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçesi kabul edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Polatlı Evden Eve Nakliyat
Tadilat, temizlik, kurye,Uydu Servisi,Tv tamiri Ve aradığın daha fazla hizmet için fırsatları kaçırma!
Başa dön tuşu