Dünya

Antibiyotiklerin akılcı kullanımı hayat kurtarır

Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Prof. Dr. Cansu Vatansever, antibiyotik direncinin tıp biliminin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olduğunu belirterek, “Kullanılan antibiyotikler etkinliğini kaybederse tıp dünyası geri dönme riskiyle karşı karşıyadır” dedi. bu ilaçların keşfedilmediği karanlık çağlara.” sözlerini kullandı.

Altınbaş Üniversitesi’nden yapılan açıklamada Vatansever, dünyanın farklı yerlerinde antibiyotik direnci ile ilgili çalışmaların bulunduğunu, ABD’de dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar nedeniyle her yıl yaklaşık 23 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Vatansever, Avrupa’da örnek olarak Hindistan’da dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar nedeniyle her 9 dakikada bir çocuğun öldüğünü söyledi.

Antibiyotiğe dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar nedeniyle Avrupa’da her yıl yaklaşık 25 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirten Vatansever, dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinin de oldukça zor olduğunu ve bunun da tedavi maliyetlerini yüksek oranda artırdığını belirtti. “Bu enfeksiyonların neden olduğu ekstra tedavi maliyetleri ve verimlilik kayıpları yılda 1,5 milyar Euro’ya ulaştı. Dolayısıyla antibiyotik direnci hem sağlık hem de ekonomi açısından değerli bir tehdit.” değerlendirmesini yaptı.

Antibiyotiklerin kullanım alanları hakkında bilgi veren Vatansever, şöyle konuştu:

“Kullanılan antibiyotikler etkinliğini kaybederse tıp dünyası bu ilaçların keşfedilmediği karanlık çağlara dönme riskiyle karşı karşıyadır. Pek çok bakteriyel enfeksiyonun gerçek antibiyotik kullanımıyla tedavi edilebileceği ortaya çıktı. Böylece antibiyotiklerle hızlı bir şekilde tedavi edilebilen bir enfeksiyon, direnç sorunu nedeniyle tedavi edilemez hale gelir.

Tedavide kullanılan antimikrobiyal ilaçlara direnç geliştiren mikroorganizmaların birçok kişide enfeksiyona neden olduğuna dikkat çeken Vatansever, bu sorunun enfeksiyonların oldukça ağır seyretmesine neden olduğunu, etkili bir antimikrobiyal ilacın bulunmaması ise hastaların ölümüne neden olduğunu belirtti.

Vatansever, “Bunun sonucunda enfeksiyonlara bağlı ölüm oranları da artıyor. Yol açtığı sağlık sorunlarının yanı sıra dirençli mikroorganizmaların tedavisi için yapılan ek testler, kullanılan ilaçlar, ihtiyaç duyulması nedeniyle ekonomik olarak da değerlendiriliyor. İngiltere’de yapılan bir algoritma çalışmasına göre, “Mikroorganizmaların antimikrobiyal ilaçlara karşı geliştirdiği direnç önlenemezse, dünya çapında her yıl 10 milyon insan, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar nedeniyle ölecek.” 2050 yılına kadar bu dirençli mikroorganizmalar.” Sorunun ciddiyetini bir kez daha ortaya koydu.” görüşlerini dile getirdi.

“Antibiyotikler dünyada en çok kullanılan ilaç grubudur”

Vatansever, akılcı ilaç kullanımının sadece antibiyotiklerle sınırlı olmadığını, tüm ilaçların akılcı kullanılması gerektiğini vurguladı.

Akılcı ilaç kullanımı tanımının ilk kez 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapıldığını anlatan Vatansever, bunun bireylerin klinik durumuna göre uygun ilacı, uygun zaman ve dozda, en düşük fiyatla ve basit bir şekilde temin edebilmesi anlamına geldiğini kaydetti. Bulgular ve bireysel özellikler.

Vatansever, “Antibiyotikler dünyada en yaygın kullanılan ilaç grubudur. Günümüzde kullanılan antibiyotiklerin yaklaşık yarısı uygunsuz enfeksiyonlarda, uygun olmayan doz ve zamanlarda kullanılmaktadır.” sözlerini kullandı.

Antibiyotiklerin akılcı kullanımının yanı sıra sağlık çalışanlarının yanı sıra hasta ve hasta yakınlarının da önemine dikkat çeken Vatansever, şöyle konuştu:

“Öncelikle şunu unutmamalıyız ki antibiyotikler ağrı kesici ya da ateş düşürücü ilaç değildir. Antibiyotikler kesinlikle reçeteyle kullanılmalıdır. Antibiyotik reçete edilmeyen durumlarda doktora ısrar edilmemelidir. Antibiyotikler belirtilen dozlarda ve belirtilen dozlarda kullanılmalıdır. Hasta kendini iyi hissetse bile doktorun belirlediği süreden önce antibiyotik tedavisini sonlandırılmamalıdır. “Hastalar antibiyotik tedavisinden fayda görmüyorsa mutlaka doktorlarına bilgi vermelidirler. Antibiyotik tedavisi kişiye özeldir, oburluğa reçete edilen antibiyotik kullanılmamalıdır. Yetişkinlerin akılcı ilaç kullanımı konusunda bilinçli olmaları ve özellikle aile ortamında bu bilgileri çocuklarına aktarmaları gerekiyor.”

gurunajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Polatlı Evden Eve Nakliyat
Tadilat, temizlik, kurye,Uydu Servisi,Tv tamiri Ve aradığın daha fazla hizmet için fırsatları kaçırma!
Başa dön tuşu